Statische versus Dynamische websites

bartistiek Website Design biedt in haar productportfolio Statische en Dynamische websites aan. Maar, wat betekent dat nu eigenlijk; "Statisch" en "Dynamisch"?

In het geval van een statische website bestaat de site uit pagina's met een vaste inhoud. De informatie staat op onveranderlijke webpagina's en elke bezoeker van de site krijgt exact dezelfde inhoud te zien. Voor het maken van deze pagina's is technische kennis vereist en meestal worden deze dan ook door een ontwerpbureau gemaakt. De rol van het ontwerpbureau is in dat geval te zorgen voor de vormgeving van de site en de inhoud van de site met de opmaak te integreren.

In het geval van een dynamische website wordt de pagina gemaakt op het moment dat een bezoeker een pagina opvraagt. Bij het bezoeken van een pagina door de gebruiker van de website, wordt op dat moment een pagina samengesteld met de door u ingevoerde inhoud. Daardoor kan het, in tegenstelling tot bij statische websites, gebeuren dat een bezoeker die om bijvoorbeeld 09.00 uur de website bezoekt, een andere pagina heeft gezien dan een bezoeker die de pagina om 09.30 uur bezoekt. Dat heeft er dan bijvoorbeeld mee te maken dat u om 09.15 uur uw nieuwste product heeft toegevoegd aan de dienstenportfolio op de site.

Dynamische websites worden meestal* geimplementeerd met behulp van een Content Management Systeem (CMS). Dit is een systeem dat u in staat stelt zelf de inhoud van de website te onderhouden en te categoriseren.  De rol van het ontwerpbureau is in dat geval te zorgen voor de vormgeving van de site en het selecteren, indelen en installeren van het Content Management Systeem.

De doorlooptijd en initiele kosten van een statische website zijn normaliter lager dan bij een dynamische website. De onderhoudskosten daarintegen zijn bij een statische website vaak hoger, omdat u bij iedere wijziging van de inhoud van een pagina afhankelijk bent van het ontwerp bureau.

* een andere optie is het volledig zelf maken van een website op basis van een database en een programmeertaal die het maken van dynamische pagina's mogelijk maakt. bartistiek Website Design biedt deze methode niet aan.