#3 - Verhoog de conversie van uw site met deze web design tips

Website conversie-optimalisatie - deel 3 - call to actions

Uw website is een verleidingsinstrument. Dat wil zeggen dat uw website zo aantrekkelijk mogelijk dient te zijn om bezoekers ervan te overtuigen uw product of dienst af te nemen. Vanaf dit moment noemen we de beslissing om na een bezoek de dienst of het product af te nemen "conversie". Er is met andere woorden een beslissing genomen om verleid te worden en tot aankoop over te gaan.

Om de website zo verleidelijk mogelijk te maken zijn er een aantal belangrijke elementen die belangrijk zijn om een hogere conversie voor elkaar te krijgen. De belangrijkste zijn: lettertype(n), afbeeldingen, pagina-indeling, formulieren, call-to-actions (de bezoeker verleiden om een volgende actie op de website te ondernemen, zoals verder lezen, contact opnemen, brochure downloaden). Als u de volgende tips ten aanzien van het ontwerp van uw website overneemt, kan het bijna niet anders dan dat de conversie op uw website zal verhogen.

In delen zal ik de komende periode tips en trucks geven om de conversie te verhogen. Vandaag deel 3; "call to actions".

Reclame, je ontkomt er niet aan. Zodra je door een centrum loopt of rijdt zie je overal abri's met posters, stoepborden, aanplakbiljetten, vitrines en etalages vol reclame. Je komt de reclame's zo vaak tegen dat je ze kunt dromen. Grote merken kopen deze reclames in, zodat ze door het hele land in vrijwel elk bushokje in de grote steden worden geplaatst. Het zou belachelijk zijn als deze grote merken besluiten om hun posters in slechts enkele bushokjes te plaatsen. Dan zou maar een handjevol mensen de mogelijkheid hebben om dit aanbod te bekijken, en te besluiten of ze dit product gaan kopen of niet en dat werkt niet heel efficiënt.

Websites

Vertaal dit eens naar je eigen website en vergelijk de individuele pagina’s van je website met bushokjes en vraag je dan af of jij op alle pagina's de gewenste actie van je bezoekers hebt staan? Ja? Dan ben je klaar, maar als het antwoord nee is, lees dan beslist verder en besef dat het niet hebben van een call to action op iedere pagina net zo ineffectief is als het plaatsen van een poster in een handvol bushokjes.

‘Call To Actions’ op elke pagina van je website

Elke pagina van je website moet het doel hebben om de bezoeker in de eerste stap van je salesfunnel te leiden. Laten we dit de bushokstrategie noemen. Voor jouw website betekent dit dat je op elke pagina een call to action moet plaatsen met jouw aanbod (bijvoorbeeld 'download het gratis e-book', ' vraag het whitepaper aan', 'ja, ik will het informatiepakket', 'doe mij een gratis consult').

Call to action, volgens Wikipedia

Wikipedia zegt: "een begrip dat gebruikt wordt in marketing om potentiële kopers (….) tot een specifieke handeling over te halen, zoals het bestellen van het product, het bellen van een telefoonnummer of het downloaden van een white paper.

Een call to action is eigenlijk het vragen om een actie van je bezoeker.

Terug naar de bushokstrategie. Het advies is dus om je call to action knop of een formulier niet alleen op je homepagina plaatsen, en verder hopen dat ze deze zullen aanklikken of invullen. Zorg er dus voor dat je bezoekers op alle pagina's de mogelijkheid krijgen om te converteren.

Voorbeeld: ‘over ons’

Je ‘over ons’ pagina is op de meeste sites een van de meest bezochte pagina’s op de website. Waarschijnlijk ook op jouw website. Deze pagina wordt echter vrijwel niet gebruikt om bezoekers om te zetten in leads. Deze pagina wordt echter vaak bezocht door bezoekers die serieuze interesse hebben in je product en op het punt staan contact met je te zoeken. Het plaatsen van een andere actie dan alleen contact opnemen kan de bezoeker verleiden om gegevens achter te laten en daarmee te transformeren van een bezoeker naar een "lead". Er zijn ongetwijfeld meer pagina’s op jouw website die goed bezocht worden, maar waar de bezoekers geen specifieke mogelijkheid hebben om te converteren. Scan je site op veelbezochte pagina's en gebruik de bushokstrategie om van al deze pagina’s een conversiemogelijkheid te maken.

Succesvol toepassen van de bushokstrategie met onderstaande tips

01Bedenk goed wat je waar wilt aanbieden. Je hoeft niet 1 type conversie te hebben (‘bel ons’) voor elke pagina. Probeer ‘weggevers’ te ontwikkelen die bij specifieke pagina’s passen.

Voorbeeld voor een financieel adviesbureau: op je belastingpagina biedt je een e-book aan met ‘5 tips om meer belastingvoordeel te halen als ondernemer’ en op je accountancy pagina een e-book met ‘10-punten checklist om de accountant te kiezen die bij je past’.

Voorbeeld voor een trainingsbureau: op de pagina van je training ‘time management’ biedt je een PDF aan met ‘7 tips aanbieden om effectiever te zijn op de werkvloer’.

Of je nu een dienst of product verkoopt, je kunt altijd een pagina-specifiek aanbod ontwikkelen. Denk hierbij aan een eenvoudige checklist (’10 manieren om de beste accountant te kiezen’) of tips in PDF formaat (‘handboek online advertising‘).

02Bied een call to action minimaal twee keer per pagina aan. Dit doe je voor de snelle en trage beslissers die je website bezoeken. Plaats daarom bovenin de pagina een call to action, maar ook onderaan de pagina.

03Laat je call to action opvallen. Zorg er altijd voor dat de knop visueel opvalt (net als de reclame posters in bushokjes). Dit doe je door een sterk contrasterende kleur te kiezen. Test de kleur, pas deze een aantal keren aan en kijk welke het beste voor de actie werkt.

04Denk goed na over de teksten in je Call to Action. Zorg ervoor dat de CTA het woord ‘mij’ bevat ipv ‘jou’ en maak de tekst in de call to actions zo actiegericht mogelijk. Dit zal de doorklik/conversie verhogen. Het beste is om de actie tijdgebonden te maken, door het woord ‘direct’ toe te voegen. Enkele voorbeelden van actiegerichte teksten in je call to actions: ‘Bestel direct’, ‘Stuur mij dit e-book’, ‘Ik wil een afspraak’, ‘Maak direct een afspraak’, ‘Ontvang whitepaper’, ‘Bestel dit product met korting’.

Vraag jezelf altijd af bij het ontwerpen van je call to action knop: 'Wat is de motivatie van de bezoeker om op deze knop te klikken?' en 'Wat ontvangt/krijgt de bezoeker wanneer hij klikt op de call to action?'.

05Meet exact welke persoon waar op klikt, zodat je kunt meten of je Call-to-Actions ook echt werken en daarmee bijdragen aan de conversie van je website.

Samenvatting

01Plaats op elke pagina (waar mogelijk) een call to action, zodat de bezoekers altijd de mogelijkheid hebben om te converteren.

02Zorg ervoor dat deze CTA opvalt, door de kleur te contrasteren of met visuele aanwijzingen.

03Plaats een CTA meer dan 1 keer op de pagina.

04Bied ‘weggevers’ aan die matchen met de content van de pagina.

05Denk goed na over de teksten in de CTA: spreek vooral in termen van wat het de bezoeker oplevert.

06Meet elke klik op je website en bepaal de effectiviteit van je conversie.

 

Wil je meer weten over webconversie of over de diensten van bartistiek Design, neem dan contact op
 
Neem contact op